Így ettek ők – Magyar írók és ételeik

Kötetbemutató beszélgetés Nyáry Krisztiánnal

09.10.
20:00
CSORBA GYŐZŐ KÖNYVTÁR - TUDÁSKÖZPONT, NAGYELŐADÓ
Beszélgetés, Könyvbemutató
Nyáry Krisztián PécsLIT 2024

Nyáry Krisztián

„Mert már az maga vallás, ahogy a magyar ember a szép fehér abrosszal leterített asztalhoz ül, és áhítattal megeszi azt a jó sárga tyúklevest."

(Móricz Zsigmond)

Nyáry Krisztián legújabb könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk. Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról. Krúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosemvolt libasültje nem alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak. Ez a könyv olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset a világról, Magyarországról vagy az emberi viszonyokról. És persze többségük a magánéletben is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni. 30 író, 30 történet és kétszer annyi recept - Nyáry Krisztián megszokott stílusában.

„Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki."
(Petőfi Sándor)
„Minden tál étel egy szerelmi vallomás, vagy ellenkezője: egy csöndes válóper."
(Jókai Mór)
„Ha az asszonyokról firkáltam, míg azokat szerettem jobban, mért ne írhassak most a konyha produktumairól, mikor ezekre gondolok szívesebben?"
(Mikszáth Kálmán)
„Az étkezés kultusza nemegyszer felülmúlja a nő és a szerelem jelentőségét."
(Krúdy Gyula)

A szerzővel Mekis D. János, egyetemi docens beszélget.

A belépés ingyenes.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.